Adidas от Херцогенаурах

adidas
adidas

Adidas е марка и това всеки го знае. В думата „марка” влагам смисъла на истинска емблема на продукти, която няма нужда от допълнително описание. Все пак знаем, че в страни като България цял един град е обсебен от манията Adidas – фешън елитът на цял един град се формира, започва и свършва с една марка. И това не е коя да е, а немската компания, която започва съществуването си още през 1920 година в едно германско градче на име Херцогенаурах.

В началото компанията не се е казвала Adidas, а всъщност е била една чудесно звучаща от днешна гледна точка симбиоза между Puma и Adidas. Как е възможно това ли? Ами, случило се е така, че в дребна занаятчийска работилница за обувки са се помещавали двама братя – Адолф и Рудолф Даслер. Двамата майсторели обувки, продавали ги, печелили и не след дълго се превърнали в едни от най-уважаваните и проспериращи хора в Херцогенаурах.

Не щеш ли, поради някаква причина братята се скарали толкова сериозно, че съществуването и работата им заедно станал невъзможна. Двамата разделили просперираща си компания на две и всеки поел по своя път, превръщайки брат си в свой конкурент. По-големият брат Адолф, както се досещате, основал Adidas, а Рудолф създал Puma.

Двамата братя се оказали талантливи и поединично и продължили изкачването си по бизнес стълбицата. Адолф успял да създаде име на своя Adidas, когато с дръзко решение се промъкнал в олимпийското село по време на Олимпийските игри през 1936 година и предложил на суперизвестният американски атлет Джеси Оуенс да опита шпайковете, които Adidas са изработили специално за него. Световната сензация пък става пълна и реномето на компания е заковано високо в йерархията и обявено за неоспоримо, когато през 1954 година футболистите на германския национален отбор по футбол печелят световното първенство, а на краката си носят обувки на… познайте коя марка! Adidas произвеждат специална серия със сменяеми бутони за бъдещите световни шампиони.

Откакто успехите и името на марката са изковани в световните анали на маркетинга и бизнеса, светът се е нагледал на спортни знаменитости, които рекламират и използват марката Adidas. Такива хора са от Дейвид Бекъм до, забележете, Мадона.

Днес огромно количество спортни състезатели, отбори и дори неспортуващи хора се обличат в Adidas, а както знаем производството далеч не се изчерпва само с обувки, каквато е била специалността на мечтателят Адолф Даслер от градчето Херцогенаурах в Германия в началото на 20 век.

Въпреки световната популярност и мащабите на Adidas, централният офис на компанията продължава да е в 22-хилядното немско градче, което двама братя са превърнали в сензация за света на спортните стоки.

Uncategorized

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *