Търся работа в чужбина: 7 лъжи, които всеки ни пробутва

По какво може да познаете, че една обява за работа в чужбина е измамна, фалшива? Прегледайте тези 7 критерия и следващият път помислете хубаво, преди да се хванете на „въдицата“.

1. Липсват конкретни изисквания за обявената работа: език, опит, квалификация и др.

Внимавайте с обяви за работа в чужбина, които звучат, все едно всеки е подходящият кандидат. Това е несериозно и трябва да ви накара да се замислите доколко е реална самата оферта. Колкото и минимални изисквания да има за дадено работно място, те все пак са доказателство, че обявата не е измама. Помислете в тази посока

2. Пари като гаранция за реализирането на работната оферта

Няма причина или поне логична такава, при която фирмата, която ви предлага работа, да иска първо да си заплатите за услугата. Ако и във вашия случай е така, бягайте далеч. Не си струва. Измама е.

3. Фирмата има странни данни: адрес, име, мейл за контакти и др.

Когато една компания е сериозна, с добра репутация и дългогодишен опит, тя няма да има непрофесионален имейл адрес. Ако забележите подобно нещо, докато си търсите работа, бъдете сигурни, че фирмата е фантом, нереална или крои някакви измами. Използвайте само лицензирани фирми, с дългогодишен опит на пазара като Промедика24.

4. Правописни грешки в обявата (или е прекалено кратка)

Ако обявата за работа, която е грабнала вниманието ви, изобилства от грешки, кара ви да се смеете, отколкото да реагирате сериозно, то със сигурност не си заслужава времето и вниманието ви. Оставете я и потърсете нещо по-добро.

5. Необходими са личните ви данни (егн, адрес, номер на документ за самоличност и др.)

Преди да дадете личните си данни, се замислете добре за какво точно ви ги искат. Най-добре се консултирайте със специалист или с комисията за защита на личните данни при какви условия може да ги предоставяте на други лица.

6. Одобряват ви на секундата

Ако кандидатствате за дадена обява за работа в чужбина, и в одобрят на секундата, без дори да сте провели интервю, изпратили CV и прочие, то тогава има нещо гнило в цялата работа.

Услуги

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *