С епидурална упойка без болка


Всяка радост идва с болка, така е и с появата на чаканото бебе. Прага на поносимост на болка при всеки човек е различен. Така е при родилките – една жена понася по-леко болката при раждане, а при друга има нужда от болкоуспокояващи. За обезболяване се ползват различни препарати, които се вкарват в организма. При удължаване процеса на раждане лекарят може да реши да се постави допълнителна доза. За намаляване болката при раждане се използва епидуралната упойка. Поставя се от анестезиолог в кръста за да се блокира преминаването на болката в ниските части.

За да се ползва за обезболяване тази упойка е необходима предварителна консултация, защото тя има някои противопоказания. Например, упойката може да предизвика главоболие. По време на поставянето може да се повреди случайно нерв, водещ до изтръпване на крайник. Понякога е възможно да падне кръвното налягане на родилката, а това е опасно за плода – може да доведе до недостиг на кислород на бебето. Анестезиологът винаги поставя епидурален катетър на вена, което позволява в случай на нужда да се вкара необходимия препарат. Епидуралната упойка съдържа опасни за детето наркотични вещества, които при попадане през плацентата могат да създадат проблеми с дишането на плода.

Прилагането на епидуралната упойка е оправдано при някои жени с нисък праг на болка. При тях слабо въздействие предизвика силно чувство на болка. За да се приложи обезболяващ препарат на родилка е много важно тя да се запознае с всички странични явления, за да направи правилна преценка, т. е. какво да избере – упойка или болка. Характерно за епидуралната упойка е, че тя може да се постави в доза, която позволява майката да види детето си при самото негово раждане, а това е мига, желан от всяка жена.

Освен ниския праг на болка има още редица показания, при които се налага поставяне на епидурална упойка: повишено артериално налягане, за стимулиране на раждането, преждевременно раждане както и при вероятност от раждане чрез цезарово сечение. С тази упойка се успокоява родилката и създава благоприятни условия за раждане. Това я прави предпочитана от родилките.

Полезно

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *