Почистване на електрониката вкъщи

domashna-elektronikaЕдни от най-сериозните проблеми за битовата техника в дома и за черната техника, е прахът. Малките прахови частици се наслагват на места, които могат да блокират работата на най-различни уреди. Особено много се засягат уреди и електроника, които работят с вентилаторна част за охлаждане. Основният съвет тук е, просто да се почиства редовно и правилно против прах в къщата, за да не се случват такива нежелани проблеми с техниката вкъщи.

Може би сте забелязали, че телевизионните монитори са като магнит за прах. Когато се напраши достатъчно много, можете с пръсти да рисувате върху екрана на телевизора. Не го правете, а просто почистете. Различните телевизори имат различни специфики в техните екрани, така че трябва да прочетете много добре инструкциите за почистване. Това важи за всички уреди и техника вкъщи, които имат монитори.

Мониторната част е деликатна, затова общите правила са свързани с напръскване на почистващия спрей върху почистващото средство. То не трябва да бъде от типа на тоалетна хартия, салфетка, носни кърпички, защото може да нараните деликатната повърхност. По-скоро изберете мек парцал, който няма да вреди на екрана.

Неизбежно се случва понякога да разлеете някаква течност върху някакъв уред вкъщи, който работи на ток. Тогава трябва моментално да минимизирате щетите. Изключете уреда от електрическото захранване и според описаното в ръководството, започнете почистването или сушенето. Малките кухненски уреди са някак по-защитени като дизайн, но например телевизорите или компютрите са изложени на този риск. Когато подобен проблем се случи трябва да бъдете подготвени.

Много е важно когато купувате нов телевизор за вкъщи, нова пералня, нов хладилник и т.н., да запазите ръководството за употреба. Така още преди да започнете употребата на уреда, ще се запознаете с начините за почистване при най-различни замърсявания. Много хора просто изхвърлят тези наръчници, а те реално са най-близкият им съветник, когато се случи проблем с дадения уред.

Източник: Магазин за техника – vladives.bg

Uncategorized, Полезно

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *