Как да изберем мъдро авточасти втора употреба?

990Ние прибятваме до закупуването на авточасти втора употреба  поради финансови причини и не можем да си позвоим да купуват нови оригинални части от производителя на марката коли или дори качествени неоригинални части или още по-лошо – не доставят такива.

В тази ситуация, ни се притичат на помощ на автоморгите. Техният бизнес е да купуват негодни за експлоатация (и неподатливи на ремонт) автомобили за да ги разглобят и каквото могат да продадат на части и вторични суровини.

Има три основни категории на такива авточасти.

Първата категория включва предмети, донесени от европейските страни. Обикновено, тези части са отстранени от автомобили с пробег по-малко от 120 хил. км, и често тези елементи са запазили най-високия възможен остатъчен живот. За донорите автомобили са били редовно на сервизно обслужване и са експлоатирани без претоварване. Тази категория включва части от Англия (защото от острова частите втора употреба имат ниска цена). Условно, авточастите от първата категория и тяхната жизненост се оценяват на 60-75%.

Втората категория включва части от източноевропейските държави както и Полша, Беларус и някои други от Прибалтика. Те са автомобили с пробег от 120 хиляди км. и повече, или вносни части от като скрап, т.е. от срязани части от автомобили. Авточастите от тази категория и тяхната жизненост варират обикновено от 35% до 55%.

И последната категория – са частите от нашата държава. Обикновено са взети от кола преживяла автомобилна катастрофа, която най-често е изминала повече от 200 хиляди километра, и то както знаете в тежки условия :. претоварване, продължителна работа без прекъсване, пробег за годината 50 хиляди км. или повече. Оценката за техният остатъчен живот е от 15%  до 30%.

В обобщение можем да кажем, че преди да купите авточастите е  най-важно – надеждно да се запознаете с техният произход. След това можете да потърсите варианти за разликата в цената, което обаче да не влияе на качеството.

Източник: voinishki.com

Uncategorized

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *