Въздействието на безработицата на COVID-19 и пазара на труда

 

пазара на трудаCOVID-19 пандемията завладя бързо в целия свят, от регионална епидемия в Китай се превръща в пълна глобална здравна криза в рамките на месец.

Невероятно трудно да се овладее разпространението на вируса, особено при липса на ваксина и затова повечето страни трябваше да прибягват до строги мерки за карантина и блокиране, за да се опитат да забавят вируса. Примери като Италия, Франция, Испания, Обединеното кралство и Индия са само пет от многото държави, които са предприеха мерки за пълно блокиране за продължителни периоди.

 

Въпреки че това е необходимо, за да се предотврати заразяването на вируса с милиони хора, той оказа огромно влияние върху световната икономика. С приключването на дейностите на открито повечето фирми и компании предприеха огромни удари за своите приходи и рентабилност, като съкращенията и нарастващата безработица са пряк резултат от тази криза.

 

Безработицата също достигна нови максимуми, като през последната седмица бяха регистрирани над 5,5 милиона или за четири седмици до над 22 милиона, или около 12-13% от населението. Това са страшни цифри и се очаква нещата да се влошат още повече, тъй като много икономисти сега прогнозират, че равнището на безработица ще достигне 20% в Съединените щати през следващите седмици. Това ще доведе само до ръст на бедността и глада, тъй като хиляди предприятия са принудени да фалират.

 

Туристическата индустрия е един пример за такъв сектор, който беше опустошен от тази криза. Хотелите се отчитат рекордно ниски проценти на заетост.

Настоящата глобална спешна ситуация изведнъж остават без работа милиони хора и по този начин без източник на доходи, в момент, в който вероятно се нуждаят от това най-много.

 

Полезно

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *