Видове укулеле и тяхното функциониране

ukuleleСЪвременните музиканти все повече предпочитат екзотични инструменти. Сред тях на видно място стои малкото укулеле. Това е четири-струнен музикален инструмент вече лесно достъпен в музикалните магазини.

Има няколко разновидности:

Сопрано – най-често срещаната и удобна форма, благодарение на малките си размери. Той не е подходящ за хора с дебели пръсти, защото ще има проблеми с притискане на струните. Освен това той има и ниска цена.

Концертно укулеле е по-сериозен инструмент, в сравнение със сопраното. Размерът е по-голям и има по-добро звучене. Струните са силно опънати.

Тенора се счита за чисто мъжки инструмент, тъй като тя има внушителни размери и твърдост на звука.

Баритона поради неговите външни характеристики и разположението на струните често се сравнявана с обичайната китара;

Баса донякъде е подобен на предишнното укулеле по изглед, но по размер леко го превишава. Този вид се появи наскоро.

Звучене

В допълнение към неговите външни характеристики укулеле варира и при звученето си:

Соло-ми-ла, или GCEA, е най-разпространената система от звучене. С такава система може да намерите сопрано и концертно укулеле. Особеното при GCEA  че четвъртата струна е със същата октава като останалите. При останалите настройката е стандартна- настройката е направена от високо към ниско измъчва.

Ре-сол-си-ми, или DGBE, която може да бъде намерена при баритоан. Такава система го прави да звучи малко необичайно за ухото, но лесно се свиква. Разликата са забелязва само от хора знаещи и опитни. Четвъртата струна и тук на една октава с всички останали;

Ла-ре-фа-си бемол, или ADF#B се счита за повишена система, тя се нарича още канадска, защото е разпространена в тамошните училища.

За да може правилно да се настрои укулеле, ще ви е необходим тунер. Тези, които имат опит с обикновена китара няма да имат проблеми. Има много видове тунери, но обикновено се използва такъв с щипка. Започнете с първата струна, при което трябва да се появи символа A4, или ла от първа октава. За да направите това, дърпайте струната като затягате паралелно и след това продължавате с останалите струни.

Uncategorized

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *